9 Haziran 2007

Hastasını taciz eden doktor tazminat alacak


Yerel Mahkeme: Olayın kaydedilmesinde kamu yararı olduğundan hukuka aykırılık bulunmamıştır

Yargıtay bozdu: Kayıtların televizyon yoluyla kamuoyuna yansıtılması kişilik haklarına yapılmış bir saldırıdır Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Adapazarı SSK Hastanesi'nde çalışan ve ayrıca muayenehanesi de bulunan Genel Cerrahi uzmanı Dr.H.G.'nin açmış olduğu "manevi tazminat" davasında emsal bir karara imza attı. Genel Kurul, kendisine muayene için gelen hastasını taciz ettiği kesinlik kazanan doktorun açtığı tazminat davasında, tacize uğrayan hastanın tazminata mahkûm edilmesi gerektiğine hükmetti. Yargıtay'ın emsal kararında yer alan olay şöyle gelişti: Dr. G.'nin muayenehanesine giden N. Ö. tacize uğradığını Show TV muhabirine anlattı. Çantasına koyduğu gizli kamera ile Doktor G.'yi yeniden ziyaret eden hasta, Dr. G.'nin sözlü ve fiziki tacizine yeniden uğradı. Gizli kamera kayıtları ile hastasını taciz ettiği tespit edilen Dr. G.'nin bu görüntüleri Show TV'de "tacizci doktor yakalandı" başlığı ile yayınlandı. Görüntülerde doktor, hastası N.Ö.'nün bacaklarını ve gögüslerini okşayıp önünde diz çökerek gözlerine bakmasını istiyor ve 'ne güzel kızsın sen" diye hitap ediyor.

Takipsizlik kararı Dr. G. haberler sonrası kendisine hakaret edildiği iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Verilen takipsizlik kararında şöyle denildi: "Hipokrat yemini etmiş bir tabip ile bayan hastası arasında asla olmaması gereken davranışlar içine giren müştekinin, bu durumun tespiti ve kamuyu uyarma gayesi ile yapılan yayın sebebiyle kendisine hakaret edildiğinden bahisle şikâyette bulunmasında haklı olmadığı görüşünden hareketle olayda hakaret suçunun unsurlarının bulunmadığı, televizyonun haber verme işlevini yerine getirdiği kanaatine varılmıştır."

Doktor dava açtı Dr. G. ceza davasının reddedilmesinin ardından yapılan yayınlarla kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla 12 bin YTL'lik manevi tazminat istemiyle dava açtı. İstanbul 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada, Dr. G. gizli kamera görüntülerinin televizyonda yayınlanmasının ardından bu görüntüleri yayınlayan televizyon kanalı ve tacize uğradığını belirten N. Ö.'den 12 bin YTL talep etti. Gizli kamera görüntülerinde, midesinden rahatsız olan N. Ö.'ye sarılıp zorla öpmeye çalışan Dr. G.'nin açtığı tazminat davası, İstanbul 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme kararında özetle şu görüşlere yer verdi: "Davacının bu davranışları bir doktor ile hastası arasında asla yaşanmaması gereken incitici davranışlardır. Son derece kutsal ve toplumdaki tüm bireylerin, hiç tereddütsüz yaşam hakkını emanet ettiği, mesleğini yerine getiren bir doktorun toplumda örnek olması gerekmektedir. Bu tür bir olayın anlatılmasında ve banda kaydedilmesinde kamu yararı olduğundan hukuka aykırılık bulunmadığı kanaatine varılmıştır. Dava konusu yayın, geçen olayları irdeleyip ahlaki bir sonuç çıkarılması amacını gütmektedir. Olayların derinliği ve çarpıcılığı anlatımda kullanılan dil ve ifadeyi de beraberinde getirir. Davacı, banda alınmış görüntü ve konuşmaları ile toplumda yerleşik ahlaki kurallar ile değer yargılarını sarsmıştır."

Kişilik hakları Mahkemenin verdiği davanın reddi kararının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi, mahkemenin kararının bozulmasına ve davanın kabul edilmesi gerektiğine oy çokluğuyla karar verdi. Yargıtay, bozma gerekçesinde şu görüşlere yer verdi: "Anayasa'nın 20'nci maddesinde herkesin özel hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahip bulunduğu, özel hayatın gizliliğine dokunulmayacağı belirtilmiştir. Kişinin sıfatı ve konumu ne olursa olsun rızası dışında kamuya açıklanamaz. Bunlar kişinin gizli alanını oluşturur. Bir kişinin hukuka aykırı bile olsa konuşmalarının ve görüntüsünün gizli kamera ile kayda alınması aynen telefon konuşmalarının yasadışı dinlenmesinde olduğu gibi onun kişilik haklarına ve özel yaşamına saldırı niteliği taşımaktadır. Bu kayıt ve görüntülerin televizyon yolu ile kamuoyuna yansıtılması kişilik haklarına yapılmış ikinci saldırı niteliğindedir."

Bu haber Sabah İnternet haberlerinde 9 Haziran 2007 günü yayınlandı. Mahkeme kararıyla ilgili yorum sizlere kalmış.

5 yorum:

Selen dedi ki...

Ne kadar ilginc ve rahatsiz edici bir durum degilmi?Sen doktora git adam sana tacizde bulunsun birde suclu cik ardindan.Ne kadar sacma sey.Once sen doktora goster gununu sonra baska konulara gec degilmi?O kadincagizin ne sucu var.Midesi icin gitsin tacize ugrasin hayret ya serefsizlik insanin icinden geliyor demekki doktor olmak falan fayda etmiyor.

Adsız dedi ki...

valla cok garip bir durum ama belki magdur kisinin de televizyondan önce kanuna basvurmasi gerekirdi! ya da her ikisine birden, ava gidip avlanmis oldu sonunda! ne olursa olsun cok cirkin seyler bunlar, biz herkesten cok güveniriz doktorlara! ama her meslekte bir cürük cikiyor demek!

Bocuruk dedi ki...

Tüm doktorlar için değil tabii bu söyleyeceklerim ama genelde paranın esiri oldular. Bırak tacizi ölüme bile sebebiyet verebiliyorlar o kadar duyarsızlar. Babamda yaşadık biz aslında yaşadıklarımızı anlatan ayrı bir blog açacaktım ama ne zaman yazsam bir şeyler aksilikler oldu. Belki de günaha gireceğim bunu yazmakla deyip şimdilik vazgeçtim. Bilerek ölümüne sebebiyet vermiyorlar tabii ama bilmeden yaptılar babama. Kusura bakmasınlar ama hiçbirisine güvenim kalmadı. Allah ellerine düşürmesin.

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Söyleyecek bir şey bulamıyorum. Kilitlendim. Buna benzer bir şey yaşadık geçen hafta. Doktorun yaptığı taciz değil, şiddetti. Ben doktorun ceza alacağına zaten inanmıyordum ama, şimdi bunu okuduktan sonra iyice emin oldum ki.. mevki, para, eğitim ve benzerleri, bir insanın insan olabilmesi için yeterli değil, ayrıca da gerekli değil.

renkler dedi ki...

Valla ben bu hayatta hiçbirşeye şaşırmam! Pes diyorum başka bişi demiyorum.

Bu arada oğluşa çok çok geçmiş olsun. Yeni okudum kusura bakma. Umarım daha iyidir. Allah geçer dert versin... Üzme kendini...