6 Haziran 2007

Kızıl

Oğlum kızıl hastalığına yakalandı. Cumartesi gecesi saat 2.30 cıvarlarında boğazım ağrıyor diyerek ve ağlıyarak uyandı. Biraz su vererek tekrar yatırdım. Oğlumun gece kalkması vaki değildir. Sabah erkenden uyandık ve kayınvalideme sabah kahvaltısına gittik. Orada devamlı bir uyku hali ve ateş olmaya başladı. Oğlumun ateşini en iyi alnından öperek anlarım. Tahminim 38 civarlarında. Apar topar kahvaltımızı ettik ve acele eve geldik. Termometreyle ölçtüğümde ateş 38.5 çıktı. Hemen ateş düşürücüyü verdim. Biraz düşer gibi oldu. Halsizlik ve iştahsızlık da var. Ateş inip çıkıyor devamlı. İlaç etki ediyor, etkisi geçince başlıyor çıkmaya. Bir ara 39 olunca telaşlanmaya başladım. Bir gün önce babasıyla ve dedesiyle dışarıya çıkmışlardı. Başında şapkasıda vardı ama eşim "sıcak çarptı herhalde" dedi. Çünkü Eskişehir'de hava sıcaklığı o gün yaklaşık 30 civarındaydı. Ama ben buna ihtimal veremiyorum. Hem başında şapkası var, hemde dışarıda fazla dolaşmamışlar.


Neyse gece ateş daha fazla yükselicek biliyorum. Gün içinde iki defa ılık banyoda yaptırdım. Yok fayda etmiyor. 38,5 ile 39 arasında gidip geliyor ateş. Bereket oğlum kendini biliyor yani şuursuz değil. Gece yatarken birde ıslak havlu koyduk kafasına. Bu da bir nebze etki etti ve ateş 37,8 gibi oldu. Esasında hiç tercih etmem başa ıslak havlu koymayı. Ama eşim dediğim gibi bunu sıcak çarpması sandı. Neyse geceyi de böyle geçirdik ve sabah ilk işim doktorundan randevu almak oldu.


Sabah kahvaltıda sadece 3 lokma peynir ekmek yedirebildim. Midem bulanıyor dedi. Bende herhalde mideyide üşüttü diyerek nane limon kaynattım. Aklımızın ucundan geçmiyor ki bir çocuk hastalığı olacağı. Neyse, nane limonu içti ama bir süre sonra olduğu gibi hepsi dışarıda. Öyle olunca ilaç da veremedim. İçerde yatarken eşim seslendi bana "baksana oğlanın cildinde hafif döküntüler olmaya başlamış". Baktım hemen . Belden yukarısında iğne başı gibi, çok belirgin olmayan kırmızı döküntüler olmaya başlamış. Ateş de var. Hemen araştırmaya girersin. Kitaplar karıştırıldı. Emareler Kızıl diyor. Ben yine ihtimal vermiyorum. Çünkü aşıları tam. Hepsi zamanında yapıldı. Doktoru görene kadar isim konduramadım.


Doktorumuzun muayenesine gittik, başladı kontrol. Doktor amcamız bir güzel muayene etti ve bu arada kızarıklıklar biraz daha arttı cildinde oğluşumun. Ama sanki 38,5 ateşi olan o değil. Hareketli maaşallah. Doktor amcamızın teşhisi boğaz enfeksiyonuna bağlı Kızıl. Aşı olduğu için çok hafif geçiriyormuş. Boğaz ağrısı ile başlamasının sebebi buymuş. İlaçlarımızı verdi. Eczaneden ilaçları aldım ve akşam yemekten sonra hemen verdim. Biri penisilin türevi, ikincisi soğuk algınlığı için, üçüncüsü ise ateş düşürücü. İlaçları alır almaz etkisini gösterdi. Kızarıklıklar azaldı, ateş düştü.


Şimdi çok iyiyiz. Perşembe tekrar gideceğiz. Evde istirahat ediyoruz şimdi. Ama evde çok canımız sıkıldı. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bakalım okulumuzun bitmesine de 1 ay kalmıştı. Günler neler gösterecek okul için.


Normalde Kızıl hastalığında dil çilek gibi kızarabilirmiş. Bizimki öyle olmadı. Baştan tedbirimizi aldığımız için.

15 yorum:

Selen dedi ki...

Cok gecmis olsun canim.Umarim cabucacik atlatir.
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

hay Allah, cok gecmis olsun gercekten, hadi atlatin hastaliklari artik!

Defne dedi ki...

Hemen hemen tüm ateşli çocuk hastalıklarını geçirmiş bir çocuğun 34 yaşındaki hali olarak ben, geçmiş olsun diyorum. Anne babasının desteğiyle çabucak eski sağlığına kavuşacaktır o.
Sevgilerimle.

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Çok geçmişler olsun çabuçak iyleşiversin oğluşun.Sevgilerimle

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Çok çok geçmiş olsun. Umarım en kısa sürede iyileşir. Çocuklar bizden farklı olarak, daha kolay atlatıyorlar. Ama yatmak onlara zor geliyor. Öperim bızdığı.

zeynep dedi ki...

çok geçmiş olsun canım. ve hastalığı ayrıntılı anlattığın için çok teşekkür ederim. belki aynı durum bizim başımıza da gelebilir. çocukların hastalığı çok zor oluyomuş . bunu ben de yeni öğreniyorum. insan gerçkten çok üzülüyo. Allah acil şifalar versin size ve tüm hastalara..
not: kaç seferdir sana not yazıyorum. ama hep hata veriyor. ama sanırsam bu yayınlanacak:)

BALDAN TATLI dedi ki...

Hepinize teşekkürler. Oğluşum, doktorumuzun verdiği ilaçlar sayesinde çok iyi. Bu hastalığı burada anlatmamın tek amacıda sizleri bununla ilgili bilgilendirmekti. Penisilin türevini yaklaşık 10 gün alacağız. Hastalık geçti diyerek kesmek yok. Hepinizin ilgisine tekrar çok teşekkür ederim.

Açalya dedi ki...

Berke'ye de, size de buyuk gecmis olsun, atlatilmasi gereken hastaliklardan biri oldugu icin rahatlamissinizdir artik, gec olsun da guc olmasin...hepinizi opuyorum.

Annelog Atölye dedi ki...

Geçmiş olsun, umarım bugün daha iyidir!

Nasıl geçti habersiz... dedi ki...

aa,çok geçmişler olsun. umarım daha da iyidir artık.Allah'ım şifalar versin.

BALDAN TATLI dedi ki...

Bugün daha iyiyiz. Doktorumuzun verdiği ilaçlar hemen etkisi gösterdi. Doktorumuz bile şaştı ve ilaç oranlarını azaltalım dedi. Şimdilik sadece tatlı bir kaşıntımız var. :))

Bocuruk dedi ki...

Çok geçmiş olsun. Dün de girdim aslında ben senin sayfana ama hala iskenderefendi konağı yazın vardı. Nasıl oldu anlamadım.
Kaşıntılar başladığına göre geçiyor artık. Tekrar geçmiş olsun.
Sevgilerimle...

BALDAN TATLI dedi ki...

Sevgili Zeynep; yorumlarını yazarken neden hata veriyor acaba bende bilemiyorum canım.

Açalyacım, esasında aşımızı olduk geçirmiyebilirdikte. Ama çok hafif geçti neyse ki. Dilimiz bile kızarmadı Şükür.

Sevili annelog ve yağmur damlası çok teşekkür ederim.

Sevgili Bocuruk; sanırım sen sayfamı ziyeret ettiğin anda ben yeni yazımı hazırlıyordum, sayfa değişmeden blogtan çıktığın için sayfadaki değişikliği göremedin herhalde. Olsun bu yazılarımı görüp yorum yazmışsınya.

gochemoche dedi ki...

cok gecmis olsun, korkutmus oglan sizi. bende asi olmama ragmen boyle bir hastalik gecirmistim, cocukken gecirdigim bu hastaliklari simdi gulumseyerek hatirliyorum niye ise. insallag senin bizdikda boyle hatirlar
sevgilerimle

Selen dedi ki...

Merhaba oglunuzu merak ettim.Nasil oldu?Umarim daha atesi yukselmemistir.Biran once gecti bitti dersiniz.