3 Temmuz 2007

Kınık Festivali

Sanırım biraz ara verdim. Annem yanımdaydı ve O buradayken maalesef bilgisayarın başına oturamıyorum. Oldum olası zaten sevmez. Neyse annemi yolcu ettik ve hafta sonu tatilini eşimin köyünde geçirdikten sonra vakit bulup oturdum ve klavyemi tıkırdatmaya başladım.

Eşimin annesi Bilecik ili Pazaryeri Kasabası Dereköy Köyünde. Yazları burada geçiriyorlar. Kışları Eskişehir'deler. Bizde hafta sonu tatilimizi geçirmek için gidelim dedik. Şansımıza yakın köylerden olan Kınık’ta 30 Haziran’da Çömlekçilik Festivali varmış. Sizlerde duymuşsunuzdur belki bu köyün adını. Kınık Köyü’nün çok büyük bir kısmı Bulgaristan göçmeni. Çömlekçiliği de oralardan getirmişler. Atadan yapıyorlar bu işi.

Köy meydanına Festival için ayırmışlar. Ama işin açığı bana pek tad vermedi. Yalnız tesadüf eseri bir atölye ye girdik ve iyiki de girmişiz. Burası Özdemir Seramik. Sahibi bize hem atölye’yi gezdirdi, hem de bu çömleklerin nasıl yapıldığı hakkında bilgi aktardı.











Yukarıda görünen ilk makina, toplanan toprağı ilkönce eziyor ve içerisindeki çakılları ezmeye başlıyor. Sonrasında da ikinci makinanın ağzından ezilmiş ve kullanılabilecek şekilde boru şeklinde çıkartıyor. Hamur haline gelen çamur beklemeye alınıyor ve kendine özel havuzunda dinleniyor.











Sonrasında çamura elle şekil verilecek olan bölüme geçiliyor ve işte sanat başlıyor. Yaratıcılık. Çamura ne istiyorsan şekil vermek sana kalmış. Çamurun maharetli ellerde hayat bulması. Atölye sahibi bu aralar çömlekçiliğe ara vermiş. Çünkü elindeki ürünler bayağı fazla. Turistik yerlere satmaya çalışmış ama parasını tahsil edememiş. O'da kendi köyünde bunları pazarlıyor.

"Zaten beni bilen biliyor" diyor. Çok da konuşkan.













Yeniden hayat verilen çamurlar özel fırınlarında piştikten sonra, atölye sahibinin eşi süslemeleri yapıyor. Renklerle canlanıyor, pişen çamur.


















Ama bir şey itiraf etmeliyim. yapılan tüm ürünlerin, aynı şekilde süslemesi yapılyor. Yaratıcılık fazla göz önünde değil.

Bende süslenmemiş testi, ufak bir güveç , balık pişirmek için balık tepsisi ve de kül tablası aldım. Kül tablasını özellikle süslemek için düşündüm. Bakalım ortaya ne çıkacak bende daha bilmiyorum. İşte bendenizin hafta sonu tatilinden notlar. Hepiniz sağlıcakla kalın.

18 yorum:

uykucu dedi ki...

kınık köyünü iyi bilirim seramik bölümünde 2 arkadaşım staj yapmak için gidip bir ailenin yanında kalmıştı 10 gün.hemen her evde çömlek yapılıyormuş .eşimde seramikci olduğu için oda gidip görmüş oraları bana daha kısmet olmadı.ürünler güzelde ben sade hallerini daha çok beğendim boyanmışları işi basitleştirmiş, plastik gibi olmuşlar.doğal her zaman tercihim.
senin yaptığınıda merakla bekliyorum, onlardan güzel olacak eminim.çabuk ol fazla bekletme..

BALDAN TATLI dedi ki...

Sevgili Figen; Boyanmış olanlar konusunda sana katılıyorum. Daha otontik yapılabilir bunlar. Böyle diyorum ama ben nasıl bir şey ortaya çıkaracağım bakalım. Derler ya ilham gelmedi daha :))

loungetime dedi ki...

Yıllar önce Almusa gitmiştim orda da seramik kültürü yoğunlukda. Sade olanını seçmen iyi olmuş. Şahsen bende o tarz süslemeleri pek sevmem. Özellikle balık için olanı süper.

ayci dedi ki...

ayy bak ben hic elleyemiyorum böyle testileri :( icim giciklaniyor ve tüylerim bizzzz bizzz oluyor :)

bana biraz cok abartili geliyor, renkleri ve altin süslemeleri cok abarti bence. Canli renkler ve altin! Figenin dedigi gibi iste...basit duruyor!

Selen dedi ki...

Ne kadar guzel bir hafta sonu gecirmissiniz ne guzel.
O guveclerden ve balik icin olanlardan bendede var hemde ta buraya getirdim esim bayiliyor firinda guvec yaptigim zaman.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

resimleri sevdim ama.bu kez iyiydi.

zeynep dedi ki...

süslemelerinin sonucunu merakla bekliyorum..oğluşuna öpücükler:))

BALDAN TATLI dedi ki...

Sevgili Loungtime; Genelde o tür süslemeler fazla sevilmiyor anladığım kadarıyla. Daha otontik boyamalar yapılabilir. Tamamen katılıyorum.

Sevgili Ayci; testilere dokunma konusunda bir şey diyemiyeceğim. Bende yıkanmamış şeftaliyi elliyemem. Sadece parmak uçlarımla tutabiliyorum :)

Sevgili Selen; doğal yolla pişen her yemek daha lezzetli oluyor. Toprakta pişen yemeğin lezzetini hiç bir şeye değişmem :)

Resimleri beğendiğine sevindim anonim. Kendini tanıtacak bir isim bıraksaydın anonim demezdim.

İşin açığı bende merak ediyorum sevgili Zeynep.

Adsız dedi ki...

şimdiden gelecek yazılarını merak etmeye başladım! süslemeler açısından... orada çalışmak ne zevklidir kimbilir!

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Ben de süslediklerini görmek istiyorum. Eminim çok güzel olacak.:))

gochemoche dedi ki...

seramik ile ugrasmak cok zevkli, insanin stresi kalmiyor, ama ne yazik ki o dondurme olayinda ben pek beceriksizim. ama gene de bir gun vaktim oldugunda gidip ugrasmayi cok isterim.
butun bu isler bittikten sonra "glaze" ile oynayip rengarenk boyamakta cok eglenceli. hic bir zaman ne renk cikicagini tahmin edemedim.
senin yaptiklarinin resimlerini dort gozle bekleyecegim :)

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

güzel bir gezi olmuş doğrusu,Kınık dediğiniz köy Bergamanın yakınında ki Kınık mı,herhalde değil ama benim bildiğim ilçe olmalı...

Behiye dedi ki...

Aslı merhaba, siteme girince şifre istendiğinin farkında değildim. Senden biraz önce bir arkadaşım söyledi. Şu an normal olması lazım. Malum bu ara ilgilenemiyorum blogumla ve sizlerle. Eşim yarın ameliyat olacak. İnşallah ondan sonra görüşmek üzere. Sevgilerimle.

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Bir Akdeniz gezimizde Kinik diye bir yere raslamistik ama sanirim bu Kinik Inegöl´e de yakin bir yer. Acaba (Kinik maden suyu) ile de ünlü olan Kinik mi?
Yapacaginiz calismalari bekliyorum merakla.
Sevgiler Sonja...

Bocuruk dedi ki...

Dolu dolu geçen bir gezi olmuş. El sanatlarına bayılıyorum ben. İnsan bir sürü şey almak istiyor değil mi? Aldıklarını güle güle kullan:)

BALDAN TATLI dedi ki...

Hapinize çok teşekkürler, beni yalnız bırakmadığınız için. Yani gelen arkadaşımada hoşgeldin sefa geldin sevgili Sonja.
Behiyecim şimdiden çok geçmiş olsun tekrar.
Sevgiyle kalın.

olcay dedi ki...

merhabalar ( Sonja kınık köyü Bilecik ilinin pazaryeri ilçesine bağlı ) kınık köyü ve kınık seramikleri hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler, fotolardaki gibi boyalı ürünler yerine gerçek kınık seramikleri görmek isteyenler mail yolu ile ulaşabilirler olcaysen11@gmail.com

erstrk dedi ki...

wolverine'ye katılıyom bir kınıklı olarak bende diyorum bu kişi size kınık seramiklerinin sadeliğini anlatabilir ve bir seramik öğrewncisi oalrak daha faslasınıda verebilirim bende olcay da
(olcay kuzen olur benm :))