20 Mayıs 2007

Bana Göre

Evet, hepinize sonsuz teşekkürler. Geçekten hayal dünyalarımız ne kadar geniş değil mi? Kendi ufak hikayemi anlatmadan önce sevgili Ayşegül hakkında da sizlere biraz bilgi aktarayım. Aşağıda bahsi geçen bilgileri kendi resim sergisine ait davetiyeden birebir aldım.



AYŞEGÜL YARAR


1982-1986 Gazi Üniversitesi Söbütay ÖZER'in atölyesinden mezun oldu. 1994-1996 yıllarında Hacettepe Üniversitesi master derslerine özel öğrenci olarak devam etti. Birçok karma ve kişisel sergiler açtı. Halen kendi atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir.



KİŞİSEL SERGİLERİ:

1998 Kültür Bakanlığı Devlet Güzel Sanatlar Galerisi- ANKARA
1999 Çağ Ajans Sanat Galerisi- ANKARA
2000 Milo Sanat Galerisi- ANKARA
2001 Kavaklıdere Sanat Galerisi- ANKARA
2002 Ankara Tenis Kulübü Sanat Galerisi- ANKARA
2002 Halkbank Sanat Galerisi- ANKARA
2005 Galeri Sans- ANKARA (23 Şubat 2005)


Sanatçı, günümüzde giderek karmaşıklaşan ve parçalanmış toplumsal yaşam içinde devinim gösteren insan ilişkilerini resimlerinin ana temasını oluşturduğunu söylüyor. Yarar, bu bağlamda aşk, doğum, ölüm, yalnızlık, yok olma korkusu, cinsellik gibi evrensel olguları işliyor. Bu evrenselliğin, modern hayatın kendi özgün çerçevesi içinde nasıl maddileştiği onun temel sorunu. Böyle olunca da zaman ve mekanın yapılanışı resimlerine dinamizim kazandıran ana öğeler oluyor. Parçalanmış mekanlarda eş zamanlı olarak devinen insan ilişkileri, soyut figüratif biçimler olarak resimlerinde öne çıkıyor. İlk sergisinden bu yana hareket noktasını kendi yaşamı olarak belirleyen sanatçı, son dönemde mitolojide geçen ya da ilk toplumlarda kullanılan ve evrensel temaları ifade eden sembolleri incelemekte. Mitolojide cinsiyeti, yani erkek ve kadını sembolize eden geometrik şekilleri ön plana çıkarmaktadır.



Gelelim bana göre bu tablonun anlattıklarına. Gerçi bir tablo bana göre ancak ve ancak gerçekten sizin karşınızda ise bir hikaye yazılabilir. Sizi hislendirebilir. Eminim bu resmin kendisini değilde başka bir yerde baskısını görmüş olsaydım bu hikayem oluşmıyacaktı. Ama sizler bunu çok iyi başardınız, hepinize candan sevgiler ve kucak dolusu teşekkürler. İşte bendenizin ufak hikayesi. Bana göre tablonun hissettirdikleri.

Bir kadın. 30’lu yaşlarda. Güzel, alımlı. Hayatı zorluklar ve fırtınalar içindeyken birini tanıdı. Sonrasında limanı sandı O’nu, sevdi. Delicesine. Sığınmak istiyordu bir limana artık. Bulduğunu sandı limanını. Ama olamayacak bir aşktı onunkisi. Çok istedi limanına sığınmayı. Limana sığınsın ki hayatı durulsun. Kendi hayatı fırtınalarla doluydu. Dinginlik ve huzur arıyordu.
Sevdiği adamın son öpücüğünü aldı. Kalbi acımaya başladı. Kalbinin parçalanacağını sandı, tuttu. Sevgi bu kadar acı verebilir miydi? Ne kadar sevse de, ayrılmak istemese de zorunluydu. Gururluydu, başını öne eğip zayıflık edip ağlamak istemiyordu. Şimdiye kadar nasıl zorluklara katlandıysa, bu acıyı da atlatıp hayatına devam edecekti. İnanıyordu önüne sığınabileceği daha nice limanlar çıkacaktı. Ama her ne kadar böyle düşünsede bu çok acıtmıştı. Keşke imkânsız olmasaydı da, ayrılmasaydı sevdiceğinden.
Ayrıldılar. Her ne kadar kalbi acıyla sızlasa da, parçalanacak gibi olsada.

7 yorum:

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Ölüm Allah'ın emri, ayrılık olmasaydı.. diyorsun yani.
Acıklı..:((

Adsız dedi ki...

hüzünlü bir ask hikayesi olmus! sanati bu yüzden severiz iste, resme senin hikayeni okuyarak bakarsan senin cizdigin hayati, yorumlardaki emzirme, bebek gibi detaylari okuyarak incelersen bir anneyi, bir aski, bir ayriligi ve daha bircok seyi görebilmek mümkün! sinirlar cizmiyor bize sanat, galiba buyüzden seviyoruz :) aysegül yarar'in da ellerine saglik, tebrikler!

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

ayşegül hanımın ellerine sağlık,hüzünlü bir hikaye bu baldan tatlıcım...

ayci dedi ki...

simdiye kadar gelen hikayeleri okudum tekrar, söyle bir düsünce gecti aklimdan:

Acaba herkes yasadgini mi görüyor?!
Ne kadar farkli cerceveler var!

BALDAN TATLI dedi ki...

Sevgili Ayşegül bilgisayarında arıza olduğu için şunları iletmemi söyledi sizlere;

Aslı'cım hikayene yakınım.Ayrıca Noni ve Yummy'nin yorumları hoş ve uygun yorumlar. Herkese teşekkürler. Semboller ve simgeler konusuda doğru bir yaklaşım var. Saçların tavuskuşuna,bir de adakağacı benzetilmesi çok hoş.

Adsız dedi ki...

sevgili baldan tatli, iznin olursa seni linklerime eklemek istiyorum?!

aslı dedi ki...

Aslı'cım harika bir resim hikayede öyle bence aşk ,hüzün ....sevgiler canım....