28 Mayıs 2007

Cam Boyama


Evet, bundan önceki yazılarımda devamı gelecek demiştim. Bu cam tabağı yapmak esasında gerçekten çok kolay, bir o kadar da zevkli. Öncelikle üzerinde hiç bir deseni, kabartısı olmayan bir cam tabağa ihtiyacınız var. Bunun için Paşabahçe’nin düz cam tabakları çok uygun. Öncelikle tabağımızı alkol veya kolonya ile bir güzel temizliyoruz. Sonrasında nasıl bir desen istiyorsak, o desenin kendisini veya ince kâğıda çekilmiş renkli fotokopisini cama yapışabilecek bir yapıştırıcı sayesinde tersten yapıştırıyoruz. Bu tür işlemlerde yani cama uygulanan işlemler için tersten çalışılması çok önemli. İç tarafında herhangi bir çalışma yapılmıyor çünkü. Yapıştırma için kullanılan ürünün, yapışma sonrasında şeffaflaşmasına dikkat edelim yani öyle bir ürün kullanalım. Ben burada -ahşap boyamasını bilenler bilir- dekupaj tutkalı kullandım. Desenimizin yüzünden tutkalı sürüp, camın arka yüzünden yapıştırıyoruz. Fazlalıkları ve hava kabarcıklarını aldıktan sonra boyama işlemine geçiyoruz. Benim kullandığım boya markası Tex-co'nun Sparkles (Hazır sim).

Kullanacağımız desen ve boya birbirine uyumlu olmalı ki desenimiz belli olsun. Boyayı çok iyi karıştırıyoruz. Arzu ederseniz fırça ile ya da ufak sünger ile tamponlayarak desenin etrafını tamamen kapatıyorsunuz. Bolca sürmekte fayda var. Sonrasında bırakalım boya kurusun. Yaklaşık 1 gün (24 saat) boyunca kurur. Kuruduğunu en güzel boya bir miktar şeffaflaşınca ve ortada sadece simler çıkınca anlayabilirsiniz.

Bu işlemde tamam olduktan sonra sim boyanın üzerine ahşap boyamada kullanılan beyaz sedef boyanın içine çok az miktarda civciv sarısı karıştırıyoruz. Bunun nedeni sim boya tamamen kapatmıyor ve arka tarafının görünmemesi için bu işlemin yapılması gerekiyor. Gelişigüzel camı tamamen boyuyoruz. Desende dahil olmak üzeri tamamen kaplanıyor. Bu sürülen de kuruduysa vernikliyoruz. Sprey vernik daima tercihim. Hem çok rahat yapılıyor hem de her tarafını kapatabiliyor.

Anlatımının uzun olduğunu bakmayın. Gerçekten çok kolay yapımı. Bir tanıdığınıza hediye etmek isterseniz hem değişik bir hediye hemde sizden. Yaratıcılık sizlere kalmış artık. Kolay gelsin.


15 yorum:

renkler dedi ki...

Çok çok güzel bir çalışma olmuş. Ben de bir ara cam boyama ile ilgilendim ama ben bir desenden çalışma yerine doğaçlama ve abstrak formlar ile çalışıyordum. Mesela cam yoğurt kapları, şişeler, bira bardaklarını boyuyordum ve mumluk olarak çok güzel oluyordu. Mum yandığında değişik renkler çok güzel bir ışıklı gölge etkisi yapıyor. Ama itiraf etmeliyim ki senin çalışman çok daha profesyonel.

BALDAN TATLI dedi ki...

Renkler; teşekkür ederim. Yaptığın çalışmaları görmek isterdim. Bana değişik fikirler vereceğine eminim. Profesyonel değil inan. Çünkü bu cam boyamada ilk çalışmam.

uykucu dedi ki...

merhaba bende blogunu yeni keşfettim takipteyim banada beklerim...

Adsız dedi ki...

buyrun bakalim, yapamadigin birsey var mi :)) sen terazi burcu musun? neden soruyorum, cünkü benim babam da terazi ve korkunc becerikli ve sanatci ruhlu bir adam, öyle yaratir sürekli, üretir falan, biz hic cekmemisiz maalesef :) ellerine saglik canim!

Adsız dedi ki...

aaa bir de ne diyecektim! su kumas boyamayi belki biraz daha ufak (ama cok ufak degil, yine enaz bir a3 kagit boyutunda) kumaslara yapip cerceveleyip duvarlarina assan ve (tabi kendi zevkime göre söylüyorum) böyle cok göz alici renkler kullansan mükemmel olur! misafirlerinin gözleri kamasir :) bir de bir fikrim daha var :) o boyadigin canagi da ondan biraz daha büyük bir cam kestirip (kutu seklinde, bir tarafi sadece acik) tersten gecirsen müzede sergilenir gibi görünür :) bu fikri bir sitede görmüstüm, bulursam sana adresini yazacagim!

Annelog Atölye dedi ki...

Aşağıdaki ebru masa örtüsüne de bayıldım, ne güzel renkler ve resenler çıkmış! Tabak da güzel olmuş eline sağlık.

BALDAN TATLI dedi ki...

Sevgili Figen iade-i ziyarete geleceğim teşekkürler.

Rahşan'cım boğa burcuyum, yükselenim de ikizler.Kollarım kabardı sağol. Fikirlerin üzerinde çalışacağım ama ebru çok zor .

Annelog sanada çok teşekkür ederim.

Hepiniz sevgiyle kalın.

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

blog dünyasını bu yüzden çok seviyorum her blogdan farklı birşey öğreniyorum...

Sanem dedi ki...

Cok zahmetli gozukuyor ama dedigin gibiyse denenmeli sanki. Kendim icin demiyorum aslinda, ben daha etaminden baska bir isi berecebildigimi gormedim ;)
S.

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Maşallah diyorum sana.. el sanatlarıyla ilgili her branşa el atmışsın ve hepsini de çok güzel başarmışsın.:) Ellerine sağlık.:)

Selen dedi ki...

Hemen isteginiz yerine getirildi:)).cok memnun oldum ziyaretinize.
Sevgiyle..

Nasıl geçti habersiz... dedi ki...

ellerinize sağlık.yaptığınız herşey ne kadar güzel olmuş.
Hele o ebru masa örtüsü.:)
harikalar.:)

Adsız dedi ki...

merhabalar,
blogunuz çok güzel olmuş,el becerileriniz ise bir harika ;)
sitemizdede bizimle paylaşırmısınız?

Adsız dedi ki...

cam boyamanın adı ne lütfen söyleyinnnnnnnnn

BALDAN TATLI dedi ki...

Adsız; Cam Boyamanın adı ne derken boya adı mı diyorsun? yoksa bu tekniğin adını mı anlıyamadım?