7 Mayıs 2007

Taze Sarımsak ve Hıdrellez

36 yaşını bitirip, 37 yaşından gün almaya başladıktan sonra gelelim boşladığımız bloğumuzdaki yazılarımıza. Sizlere iki ayrı konu yazacağım. Çünkü yarın Ankara yolcusuyum. Biraz çabuk karar verdim gerçi ama olsun. Yanılmıyorsam annemin bana ihtiyacı var. Ama kendide çok inatçı. Akıl verirsin almaz. Sonra çok yoruldum her şeyi düşünmekten der. İşte tek çocuk olmanın zorluklarından minicik bir tanesi. Annemin aklı her daim doğrudur. Başkasının aklı ona uymaz. Onun yerine hem düşünülmesini hemde düşünülmemesini ister. Bazen kafayı yeme noktasına geliyorum ama. Neyse. Benim anam, canım başımın tacı işte.

Her neyse gelelim konularımıza. İlk önce sizlere sarımsaktan bahsetmek istiyorum. Ama taze sarımsak. Sizleri bilmem ama taze sarımsak çıktığında hiç dayanamam ve eğer karnım açsa bir oturuşta bir baş taze sarımsak, yanına güzel tam yağlı bir peynir ve taze ekmek. En lezzetli yemeği verseler elimin tersinle iterim o anda.


Bana göre her bahar taze sarımsak yendiğinde takip eden kışta daha az hasta olunuyor. Ben bunu kendimde defalarca denedim. Hangi sene sarımsağı fazla yiyemediysem o senenin kışı ben çok hasta oluyorum. Böyle diş diş olacak. Yemek yanında, hele birde et yemeği, süper bana göre.

Haa gelelim meşhur sarımsak kokusuna. Buna diyebileceğim maalesef bir şey yok. İşte vivident türü naneli sakızlar olabilir ama en iyisi siz yerken evdeki herkesin de en azından bir diş sarımsağı yemelerini sağlayın. Böylece kimse kimsenin ağzındaki sarımsak kokusunu almaz. Herşey sağlık için. Değil mi ama :)

Gelelim ikinci mevzuya. Bildiğiniz gibi hıdrellez geçtiğimiz 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan geceydi. Bizde ailecek kayınvalidemin oturdukları bahçeli eve gittik. Hem benim doğum günümü kutlarız dedik. Havada sıcak, kaçırılmaz; elimizdeki küçük mangalımızı da yakarız keyif yaparız dedik. Neyse mangal sefasını yaptık. Mangal olurda, sonrasında mangalda pişen Türk Kahvesi olmaz mı? Hem de nasıl oldu. Eşimin kardeşi Doğan başında, pişirdi kahveyi. Gerçi cezvemiz bakırdan olsaydı daha bir güzel olacaktı ama bu bile enfesti. Doğan, ben ve birde kayınpederim içtik kahveyi. Eşim zaten oldu olası sevmez. Ruşen ve Kayınvalidem de "biz çay içelim dokunmasın" dediler. Ama bence hata ettiler. Valla uzun süredir içtiğim en lezzetli kahveydi. Sonrasında mangalda bir kor oldu ki. Gece de çok güzel görünüyordu ateşin koru.















Sonrasında dışarıda yakılan ateşlere bakmaya gittik. Mahallenin çocukları inşaat temellerinde lastik yakmışlar. Bu ateş işini ben anlayamıyorum. Ateş yakılsın da neden lastik. Soluduğumuz hava yeteri kadar kirli, birde lastik dumanı. Üzerinden atlayan çocukları görmenizi isterdim. Hepsi birer zenci olmuşlardı dumandan. Eve dönerken etraf sanki sis basmış gibiydi. Herhangi bir esinti olmadığı içinde duman dağılmayıp etrafta olduğu gibi kalmıştı işte. Bence bu ateş işini sadece odun parçalarıyla yapsalar nasıl olur? Hıdrellez olmaz mı yoksa?:P


3 yorum:

Açalya dedi ki...

Bana da sarimsak dediler mi akan sular durur. Taze sarimsaga da bayilirim. Gonul rahatligiyla yemenin tek yolu, senin de dedigin gibi ev ahalisine de yedirmektir. Ben 15 yasindayken falan ayagimda cikan sigilleri her aksam yedigim bir bas sarimsakla gecirmistim 1 hafta icinde. Hicbir ilac, hicbir doktor care bulamamisti. Gazetenin birinde sarimsagin antibiyotik etkisini okuyup yemeye karar vermiktim. 1 haftada hic birsey kalmamisti. Eminim bol sarimsak yediginde soguk alginligina, enfeksiyonlara karsi direnci artiyor insanin.
Ben simdi boyle dis dis sarimsak yiyemiyorum Tammo yanima bile yaklasmaz yoksa. Ben de ne yapiyorum? her yemege mutlaka 3-4 dis katiyorum, arada kayniyor. Artik o da alisti bu yemeklerin sarimsak tadina. Ama taze taze hicbir kuvvet yediremez ona.

Kor atesinde yavas yavas yapilan kahvenin tadina doyum olmaz. Iyi bir mangaldan sonra hele mideye son cilayi atmak icin mmmmmmmmm.

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Baldan Tatli,
Bende saimsagi cok sevenlerdenim, neredeyse her yemege ve her salataya eklerim. Yazin tazesini buluncada kacirmam.
Tekrar dogum gunun kutlu olsun. Sevgilerimi gonderiyorum Texas'dan.

loungetime dedi ki...

Baldan tatlı, işte ben o 5 mayısı 6 mayısa bağlayan gece 23:30 da doğmuşum.
İzmir de bu hıdırellez ateşi yanardı (tabi senin de dediğin gibi lastik olmasa daha iyi olur)
ve ben o kadar alıştım ki(ve şımartıldım) doğum günümü öyle kutlamaya şimdi sanki çok eksik herşey.

Sarımsak hakkında bir çok şey okudum bende . Ne kadar faydalı olduğunu az çok biliyorum. Mümkün oldukça uygun yemeklerede koyuyorum. Ama çiğ biraz zor.
İyi yolculuklar diliyorum.
Umarım sorun en kısa zamanda hallolur.