16 Eylül 2007

PAGET HASTALIĞI


Bu mail bana geldiği an sizlerle paylaşmaya karar verdim. Esasında mail olarak gönderilmesi isteniyordu ama bloğumda yayınlarsam daha çok kişiye ulaşabileceğimi düşündüm.


Anneler, kızlar, kız kardeşler, hala ve teyzeler, arkadaşlar vs. Kasım ayında , nadir rastlanan bir çeşit meme kanseri bulundu. Bir bayanın göğsünde bir isilik gelişti. Doktoru mamagrofisi temiz olduğu için antibiyotikle enfeksiyonu tedavi etti. İki kontrolden sonra isilik kötüye gitmeye başladı. Doktoru bir mamografi daha istedi.Bu sefer bir kitle görünüyordu. Biyopside hızlı büyüyen habis ur bulundu. Büyümesini geri çekmek amacıyla kemoterapi başladı, sonra mastectomy yapıldı, kemoterapi tamamlandı ve radyasyon tedavisi yapıldı. Şiddetli tedavinin yaklaşık dokuz ayından sonra bayan temiz bir sağlık listesi verdi. Yaşamının bir yılının her günü onunla doldu . Sonra kanser karaciğer bölgesine geri döndü . Dört tedavi aldı ve kaliteli bir hayat istediğine karar verdi, kemoterapinin daha sonradan ortaya çıkan etkisini yaşamak istemiyordu. Beş büyük ayı vardı ve son gününü en ince ayrıntısına kadar planladı. Morfine ihtiyaç duyduğu birkaç günden sonra öldü. Her yerdeki kadınlara dağıtılsın diye bu mesajı bıraktı KADINLAR, LÜTFEN NORMAL OLMAYAN HERHANGİ BİR ŞEY KARŞISINDA DİKKATLİ OLUN VE MÜMKÜN OLDUĞU KADAR ÇABUK YARDIM ALMAK İÇİNDE KARARLI VE İNATÇI OLUN.

Paget Hastalığı : Bu nadir tipte bir meme kanseri ve memenin dış çeperinde , meme ucunda ve haresinde isilik gibi görünüyor , daha sonra dış kenarı kabuklu bir yara haline geliyor.Meme kanserinden hiç şüphe duymadım ama kanserdi. Meme ucum bana hiç değişik gelmiyordu fakat isilik beni rahatsız etti, bu nedenle doktora gittim. Ara sıra kaşındı ve ağrıdı fakat bunların dışında beni rahatsız etmedi. Sadece çirkin ve sıkıntı vericiydi, doktorum ve dermatolog tarafından daha önce deri yangısı için verilen bütün kremlerle temizlenemedi . Biraz endişeli görünüyorlardı fakat kanser olabileceği konusunda beni uyarmadılar. Şimdilik, dışarıdaki pek çok kadının meme ucundaki yada çevresindeki bir isiliğin yada yaranın kanser olabileceğini bildiğini sanmıyorum. Benimki meme haresinde tek bir kırmızı sivilce olarak başladı. Meme ucunun Paget hastalığında problemin en büyüğü semptomların zararsız görünmesi. Çoğunlukla deri iltihabı veya enfeksiyonu olduğunu düşündürüyor, en önemli talihsizlik ortaya çıkartma ve bakımında gecikme.

SEMPTOMLAR NELER ? Meme ucunda kaşıntıya ve yanmaya neden olan sürekli kırmızılık, akıntı ve kabuk bağlaması. ( Benim durumumda , ben fark edene kadar çok fazla kaşıntı ve akıntı yoktu, fakat bir tarafta dış kenarda kabuk vardı. ) Meme ucunda iyileşmeyecek bir yara. ( Benimki meme haresi üzerinde idi.) Genellikle sadece bir meme ucu etkileniyor. Nasıl teşhis edilir? Doktorunuz fiziksel olarak muayene etmeli ve iki memeninde mamografisini acil olarak çektirmenizi istemeli. Kırmızılık, akıntı ve kabuk deri iltihaplanmasına çok benziyorsa bile, eğer yara tek memenizde ise doktorunuz kanserden şüphelenmeli. Neler olduğundan emin olmak için doktorunuz yaradan biyopsi almalı. Bu mesaj ciddiye alınmalı ve mümkün olduğu kadar çok sayıda akrabanız ve arkadaşlarınıza geç meliki birinin hayatını koruyabilmeli. Benim meme kanserim, büyük dozlarda kemoterapi aldıktan, 28 kez radyasyon tedavisi olduktan ve Tamaxofin aldıktan sonra yayıldı ve kemiklerimi sardı. Eğer başlangıçta meme kanseri teşhisi konulsaydı belki yayılmayacaktı...

TÜM OKUYUCULARA : Bu o kadar üzücü ki, kadınlar Paget Hastalığının farkında değiller. Biz diğerlerini bu mail ile hastalığın ve potansiyel tehlikesinin farkına vardırabiliriz, her yerdeki kadınlara yardım edebiliriz. Lütfen , eğer yapabilirseniz, bir dakika alır bu mesajı olabildiği kadar çok insana göndermek, özellikle akraba ve arkadaşlarınıza .Sadece bir dakika alır , sonucunda bir hayat kurtarır.


Ben bu konuda son derece bilgisizdim esasında. Umarım sizlerde bunu okuyup bilgi alırsınız. Hepiniz sevgiyle ve sağlıcakla kalın.

11 yorum:

es dedi ki...

teşekkür ederiz paylaşım için..meme kanserinden tam anlamıyla haberdar olup(ya da oldugumu sanıp),böyle bir şeklini ilk defa duyuyorum..
bunu tanıdıgım bütün bayanlara anlatacağım...

Tijen dedi ki...

Gel komşucuğum gel ama birazdan gel de sana kahvenin yanına hazırlık yapayım. Teşekkürler!

loungetime dedi ki...

Aslı,
Teşekkürler. Bir çok konuda bilgisizlik ve yanlış teşhis zaten kötü sonuçlara sebep olmuştur.Bizimle paylaştığın için teşekkürler.

Gamzeli dedi ki...

allah korusun, allah kimseye göstermesin :((

kakaolusevgi dedi ki...

TANIDIĞIM HERKESE ANLATMAYI DÜŞÜNÜYORUM.TEŞEKKÜRLKER TATLIM,BVU KADAR ÖNEMLİ BİR KONUTYU BİZİMNLE PAYLAŞTIĞIN İÇİN.
İYİ HAFTALAR TATLIM.

uykucu dedi ki...

içim bir tuhaf oldu allahım ne garip hastalıklar var öyle.bende harkese anlatıyorum.teşekkürler

Adsız dedi ki...

Allah korusun, kimsenin başına vermesin kötü bir şey, Kadın öyle bir anlatmışki baya bir etkilendim. Böyle bir şeye aracı olmanız ve yayınlamanız çok güzel bir düşünce

mrl's page dedi ki...

Hiç duymadığım bir hastalık bu, teşekkürler Baldan Tatlı...
Okudukça üzüldüm, endişelendim :(
~mrl~

Adsız dedi ki...

sevgili aslı ne guzel bır konuya değinmişsin,Anneme 9 yıl önce meme kanseri teshısı konuldu ve bende bu konuda cok hassasım sureklı kendımı kontrol edıyorum ,sagımızda solumuzdabır suru bu tarz hasta var ltfn bayanlar USG yada mamagrafı cektırmeyı ıhmal etmeyın ayrıca senede 1 mutlaka smear testı yaptırın
sevgıler

BALDAN TATLI dedi ki...

#Esracım; herkese anlatmalı değil mi? çk bilgisiziz bu konuda.

#Tijencim; AY ne gerek var canım. Ben Türk Kahvesinin yanına bir şey almasamda olur. Teşekkür ederim canım.İçtenliğin çok güzel.

#Loungtime; Kanseri en çok bilgisizlik ve geç kalmışlık ilerletiyor değil mi.

#Gamzelim;Allah kimseye göstermesin valla.

#Kakolusevgicim; anlat hayatım anlat. Daha çok kadın bu konuda bilgi sahibi olsun ki erken teşhisle tedavi edilebilsin.

#Figencim; Yaşadıkça daha neler göreceğiz bakalım değil mi?

#Ayçacım;Elime böyle mailler geldikçe yayınlıyacağım bende.

#azimli; sayfama hoşgeldin. Seni ziyaret etmek istedim ama davetlilere açıkmış.Anneciğine acil şifalar. Bu tür hastalıkların en iyi ilacı moral sanırım. Tez zamanda sağlığına kavuşması dileğiyle.

Adsız dedi ki...

Aşkım bak sağol bilgilendirme için http://www.edasuner.com/paget-hastaligi/